З 2013-2014 н.р. відповідно рекомендацій Черкаського ОІПОПП, Інституту інноваційних технологій змісту освіти НАПН України (науковий керівник Г.А.Назаренко – кандидат педагогічних наук, проректор з наукової роботи Черкаського ОІПОПП) школа розпочала роботу над проблемою «Педагогічні умови соціалізації учнів школи-інтернату».

Згідно наказу Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації від 15.11.2013 №617 школа отримала статус експериментального навчального закладу регіонального рівня.

Участь у X Міжнародній науково-практичній конференції
«Інноваційні технології навчання обдарованої молоді»

20 грудня 2018 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології навчання обдарованої молоді». Учасниками заочного етапу конференції стали вчителі методичного об’єднання природничо-математичного циклу Отдатчикова Л.М., Павлик Т.З. та Хоменко Є.В., які підготували статтю «Формування соціальних компетентностей на уроках природничо-математичного циклу засобами впровадження STEM-технологій» за одним із актуальних напрямів «STEM-освіта: шляхи запровадження, актуальні питання та перспективи».
Завдання сучасної освіти - підготувати випускника-інноватора, найбільш соціально адаптовану особистість, яка здатна критично мислити і вибудовувати успішну кар'єру в сучасних умовах. У статті обговорюються можливості STEM-навчання, яке спрямоване на встановлення міжпредметних зв'язків, що сприяють формуванню в учнів цілісного, системного сприйняття світу. Найбільша перевага STEM-освіти в тому, що вона забезпечує оволодіння новими знаннями не відокремлено, а за допомогою інтеграції декількох дисциплін в єдину систему навчання.

Всеукраїнська науково-практична конференція за міжнародної участі "Соціалізація обдарованого учня в Інтернет-середовищі: методичне забезпечення і супровід"

31 жовтня 2018 р. у НАПН України відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція за міжнародної участі "Соціалізація обдарованого учня в Інтернет-середовищі: методичне забезпечення і супровід" за науковою темою Інституту обдарованої дитини. Учасниками заочного етапу конференції стали педагоги нашої школи, учителі початкових класів Гриб О.В., Кацевич Л.О. та Ящук А.Є., які підготували статтю «Правила безпечного користування Інтернетом. Мережевий етикет» за одним із актуальних напрямів «Проблеми безпечного Інтернету». У статті на основі аналізу наукових праць виокремлено деякі напрями дослідження проблеми формування безпечної поведінки дітей в Інтернеті: Інтернет як фактор соціалізації; вплив Інтернету на особистість та психологічні наслідки інформатизації; інформаційно- психологічна безпека. Подані матеріали увійшли у збірник тез та статей учасників конференції.

Міжнародна науково-практична конференція «Естетичні засади розвитку педагогічної майстерності викладачів мистецьких дисциплін».

19-20 квітня 2018 року в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини в рамках міжнародної науково-практичної конференції відбувся творчий звіт Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату.
Нам випала висока честь представляти на такому форумі Черкащину, представляти творчі здобутки учнів та їх наставників-педагогів. Були грамоти, дипломи, але найдорожчими були щирі, добрі, теплі слова подяки від гостей і господарів конференції нашим українським дітям за те, що вміють так майстерно показати красу нашого мистецтва – пісні, танцю, музики, образотворчого мистецтва, а через них – свою любов до рідного краю, до України.
На конференцію ми привезли напрацювання педколективу школи з науково-методичної роботи (матеріали участі школи в різноманітних конкурсах, за які отримали нагороди, як-то «Сучасні заклади освіти – 2015, 2017 рр.», «Інноватика в освіті України» (2010 р.), ІХ Міжнародний фестиваль педагогічних інновацій (2017 р.), «Освітній Оскар – 2017» і ін., а також матеріали дослідно-експериментальної роботи, роботи з обдарованими дітьми, творчих звітів школи перед громадськістю, різноманітних проектів і ін.).
У вестибюлі університету розмістили досить велику виставку художніх робіт нинішніх учнів і випускників школи (представляли наступність у роботі протягом всього творчого звіту школи).
Більше ніж півтори години в актовій залі університету йшла презентація творчих колективів школи. Сценарій звіту готували викладачі університету, тому не жаліли добрих слів дітворі, дорослим учасникам концерту за чудові пісні, музику, танці.

/Files/images/2019_rk/31253029_2055187148140078_8235070286814382510_n.jpg/Files/images/2019_rk/31248054_2055187781473348_5895812219289423100_n.jpg/Files/images/2019_rk/31298767_2055188048139988_8458501362052457321_n.jpg

"Обдарована родина - обдарована дитина" -

2017-05-18

такий мистецько-освітній проект, започаткований Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини, не один рік представляє Україні творчо обдарованих дітей і їх батьків, колективи навчальних закладів, їх здобутки в галузі мистецтва і літератури, дає можливість усім гостям і господарям вузу поринути в красу української пісні, танцю, поезії, живопису.
І кожного разу організатори фестивалю дивують глядачів знову чимось новим, несхожим на минулорічний. Так і цього року 18 травня учні, їх батьки, учителі-наставники, уманчани (і не тільки), які полюбили давно це чудове дійство, оглянули виставку художніх робіт студентів та викладачів кафедри образотворчого мистецтва університету, познайомились з прекрасними художніми полотнами, декоративно-прикладним мистецтвом на виставці в державному історико-архітектурному заповіднику «Стара Умань», побували в Софіївському парку.
І звичайно хвилювались, раділи за своїх дітей, за студентів, за великі і малі творчі колективи, які виступали в клубі університету. Навряд чи хто зміг би передати все те, що діялось на сцені, не можу і я це зробити, єдине, що скажу: які ж у нас в Україні пречудові діти, яка прекрасна співуча, танцююча наша молодь, яка ж прекрасна наша Україна.
Організатори проекту, а це декан факультету мистецтв Інна Григорівна Терешко, творча група викладачів університету у складі Гекалюк Л.Ю., Сироти З.М. та Савицької Т.В., продумали все до дрібниць: і максимум уваги до учасників цього своєрідного творчого звіту, і добрим словом пом’янули керівників творчих колективів, які відійшли на спочинок в інші світи, і добрі слова подяки за працю нині працюючим, і подарунки-солодощі дітям, вручення грамот, подяк за перемоги, сертифікати учасникам проекту.
Добре і те, що в день такого фестивалю університет збирає науковців не тільки Черкащини, а й інших областей України, з-за кордону. На пленарні засідання обов’язково запрошують студентів мистецького факультету з тим, щоб вони могли послухати виступи і своїх викладачів, і гостей, адже живе слово завжди цінніше за статтю.
Цього року пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Естетичні засади розвитку педагогічної майстерності викладачів мистецьких дисциплін», взяти участь у якій випала і мені висока честь. Я презентувала роботу нашої школи з питань формування соціальних і громадянських компетентностей обдарованих дітей засобами мистецтва.
Вертались з Умані чуть-чуть стомлені, але радісні, бо везли додому ще й подяки зразковий художній колектив ансамбль бандуристів «Срібні струни» (керівник Оксана Грицай), вокальний ансамбль «Перлинки» (керівник Наталія Прісич), вокальний ансамбль «Чомучки» (керівник Олена Бардадаим), бо ввійшли в каталог творчих колективів – учасників проекту, отримали чудове видання – звіт за минулорічний фестиваль.
А ще – зустрілись з випускниками нашої школи, які зараз є студентами Уманського педагогічного державного університету імені Павла Тичини, і знову ж радість: вони задоволені навчанням у вузі, вони не соромлять свою школу, а й далеко від Шевченкового гідно формують імідж школи. І я дуже дякую за це нашій дітворі.
А від імені педагогів і учнів Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату щиро дякую ректору Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, професору Олександру Івановичу Безлюдному, декану факультету мистецтв Інні Григорівні Терешко, доценту кафедри музикознавства та вокально-хорових дисциплін Зої Миколаївні Сироті за прекрасну творчу зустріч і співпрацю, якій в цьому році виповнюється 23 роки.
Л.Д.Терещенко, директор Шевченківської спеціалізованої школи-інтернату

Участь у проекті «Розвиток соціальної згуртованості суб'єктів освітнього процесу»

2017-01-10

За результатами конкурсного відбору наша школа стала учасником Всеукраїнського проекту «Розвиток соціальної згуртованості суб’єктів освітнього процесу», метою якого є поєднання зусиль батьків, педагогів та громадськості для сприяння створенню комфортного та безпечного освітнього середовища для дітей в соціокультурному просторі (наказ Міністерства освіти і науки України від 05.08.2016 р. №951 «Про утворення робочої групи та затвердження плану заходів робочої групи з питань розвитку соціальної згуртованості суб’єктів освітнього процесу»).

Проект тривав до кінця квітня 2017 року.

/Files/images/2019_rk/15967716_401868096823638_1247634003_o.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 279

Коментарi